Ik kies blauw 2022

Ik kies blauw | Actieonderzoek in de publieke ruimte | 2022 – 2023

Ik kies blauw is een actieonderzoek in de publieke ruimte van Kattenburg en Wittenburg in Amsterdam. Met een groep gaan we aan de slag om antwoorden te vinden op vragen als: Gaat het er om dat publiek kan deelnemen aan de kunst? Of moet kunst juist deelnemen aan de samenleving? En wat levert deelname aan kunst jou eigenlijk op? Als deelnemers wordt je gevraagd om de blauwe pion van begin naar eindpositie te verplaatsen. Tijdens het dragen wordt je medeonderzoeker in een actieonderzoek naar wat deelname in de kunst is en zou kunnen worden. 

Wanneer de pion op de eindbestemming is vind er een gesprek plaats tussen de deelnemers over wat ze net hebben meegemaakt. Een greep uit de ervaringen van de deelnemers op 25 juni 2023.

“Een grappige reactie zo net. Twee mannen waren aan het werk op een boot. En ze groeten ons en moesten lachen. En toen zei hij: “He, mens erger je niet!” Ik vond dat heel leuk want daardoor zag ik dat hij ons zag in zijn ruimte. En doordat hij dat zei werden wij echt mens erger je niet. Hierdoor werd ik mij bewust van het beeld wat wij neerzetten in de openbare ruimte. “

“Ik voelde tijdens het verplaatsen mijn bovenarmen. En ik voelde mij verantwoordelijk voor een andere deelnemer, want zij liep op een manier dat de pion haar dwars zat.”

“Het verplaatsen van de pion was in het begin vermoeiend. Totdat we een ritme vonden om het samen te doen.”